Maliye Bakanlığı defterleri elektronik hale getiriyor

Özel Haber: Hazine ve Maliye Bakanlığından Dijitalleşme Adımı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, dijitalleşme konusunda önemli bir adım atarak, 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla birinci sınıf tacirlerin ve şirketlerin zorunlu tutulan yevmiye defteri ve büyük defterlerini yine diğer adıyla defter-i kebirleri elektronik hale getirdi.

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Finans Komisyonu Başkanı ve Ekonomist Dr. Selçuk Gülten, defterlerin elektronik hale getirilmesinin avantajları hakkında bilgi verdi.

“AB Standartlarına Uygun!”

Gülten’e göre, Türkiye’nin uygulamaları Avrupa Birliği (AB) standartlarına uygun olup, e-fatura, ön muhasebe ve stok programlarından aktarılan kayıtlar sayesinde hatalar azaltılacak.

“2025’te 1.7 Milyon Mükellef Daha Elektronik Defter Kullanacak”

Gülten’in açıklamalarına göre, 2024 yılı itibarıyla 720 bin mükellef elektronik defterleri kullanırken, 2025 yılında bu sayının 1 milyon 700 bine çıkması beklenmektedir. Bu sayede envanter defteri dışında notere yıllık defter tasdiki yapılması gerekmeyecektir.

“Kağıt Defterler Tarihe Karışıyor!”

2025 yılı itibarıyla envanter defteri haricinde kağıt defter kullanımı sona ererken, ikinci sınıf defter tutma esasına tabi olanlar ise elektronik defter tutmaya devam edeceklerdir.

“Dijitalleşme ile Masraflar Azalıyor!”

Elektronik defter tutmanın getirdiği avantajlar arasında noter defter tasdik masraflarının ve kırtasiye masraflarının ortadan kalkması yer alırken, bu durum yeni güncelleme ücretleri gibi masrafları da beraberinde getirebilir.

“Denetimler Hız Kazanıyor!”

Elektronik defterler sayesinde denetimler daha hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirilebilmekte, yapay zeka destekli yazılımlar ile raporlar dakikalar içinde hazırlanabilmektedir.

“Gelecekte Blok Zinciri Tabanlı Defterler!”

Elektronik defterler, geleceğin kayıt tutma sistemlerinin temelini oluştururken, blok zinciri tabanlı defter yapılarının da ilerleyen dönemlerde kullanılması beklenmektedir.