İsrail tankları Refah’ta ilerliyor: ‘Ateşkes görüşmeleri açmaza girdi’

İsrail tankları, Gazze Şeridi’nin güneyinde, 1 milyonu aşkın yerinden edilmiş Filistinlinin sığındığı Refah kentine kara harekatını genişletiyor. Yaptığı ilk açıklamada ‘harekatın sınırlı ‘ olacağını savunan, ardından cumartesi günü Gazze Şeridi’nin kuzeyi ve Refah için başka tahliye emirleri de veren İsrail, Refah’ın doğusundaki bazı yerleşim yerlerine ulaştı. Bir mesajlaşma uygulaması üzerinden Reuters haber ajansına konuşan bir Gazzeli, “Tanklar, bu sabah Selahaddin yolunun batısından Brzail ve Jneina mahallelerine doğru ilerledi. Yerleşim bölgesinin içindeler ve çatışmalar oluyor” ifadelerini kullandı.

Sosyal medyada paylaşılan bir videoda, Al-Jneina mahallesindeki George sokağında bir tankın olduğu görüldü. Reuters, bu görüntüyü doğrulayamadığını ifade ederken, Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, İsrail’e ait bir askeri personel taşıyıcısını Al-Salam mahallesinin doğusunda Al-Yassin 105 füzesiyle vurduklarını, saldırıda bazı askeri personelin öldüğünü, bazılarının yaralandığını iddia etti.

KATAR: İŞLER DOĞRU YÖNDE İLERLEMEDİ

Öte yandan, İsrail ve Hamas arasında Gazze’de ateşkes ve rehine takası anlaşması için arabuluculuk yapan ülkelerden Katar’ın başbakanı Muhammed bin Abdurrahman bin Casim El Sani, bugün yaptığı açıklamada ateşkes görüşmelerinin durumunu değerlendirdi. Başbakan Sani, İsrail’in Refah’taki harekatı dolayısıyla ateşkesle ilgili görüşmelerin çıkmaza girdiğini söyledi. Katar’ın başkenti Doha’daki ekonomik forumda konuşan Sani, “Özellikle son haftalarda bir ivme yakalandığını görmüştük ama maalesef işler doğru yönde ilerlemedi; şu anda neredeyse bir çıkmaz durumundayız” ifadelerini kullandı.

“Elbette Refah’la ilgili olanlar bizi geriye götürdü” diyen Sani, Katar’ın durumu çözmek için çalışmayı sürdüreceğini söyledi. Başbakan, “Şunu herkese net bir şekilde ifade ettik: Bizim işimiz arabuluculukla sınırlı. Bizim yapacağımız ve yapmaya devam edeceğimiz şey bu” diyerek, İsrail ve Hamas arasındaki temel görüş ayrılığının rehinelerin serbest bırakılması ve savaşın sona erdirilmesi ile ilgili olduğunu anlattı: “Bir taraf, savaşı bitirmek, ardından rehineleri konuşmak istiyor; diğer taraf ise rehineleri istiyor ve savaşa devam etmek istiyor. Bu iki nokta arasında bir ortaklık bulunmadığı sürece bu bizi sonuca götürmeyecek.”

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)